Therapeutische effecten paardrijden

Therapeutische en ontspannende effecten bij het paardrijden

Iedereen is het er waarschijnlijk wel over eens dat sport goed is. Goed voor lijf en leden, goed voor sociale contacten, goed om je wereld te vergroten. Sport en beweging is voor iedereen belangrijk, maar juist voor mensen met een beperking
zowel lichamelijk en/of geestelijk.
Stel je eens voor, al die mensen die een rolstoel gebruiken, of hulpmiddelen bij het lopen: dan is paardrijden een sport waarbij ze echt even van die hulpmiddelen af zijn. Uit de rolstoel, helemaal baas over jezelf, samen met je paard!

Therapeutische effecten
Paardrijden activeert in ieder geval het lichaam. Praktisch alle spieren worden aangesproken. Het lijf moet voelen, reageren, ontspannen en evenwicht zoeken.
Spieren gaan anders reageren, waar de ene spier wordt opgerekt, moet de ander zich ontspannen, weer andere worden getraind en dus sterker. Daarvoor moet de ruiter harmonie zoeken met het paard. Een vraag en antwoordspel waarbij de ruiter adequaat op het paard moet reageren.

Allemaal nieuwe prikkels! Ruiters moeten zich concentreren, leren duidelijk te zijn in wat ze van het paard willen, vertrouwen geven en – heel mooi – vertrouwen terugkrijgen.

Bij veel ruiters zie je na verloop van tijd het zelfvertrouwen groeien. Dat beperkt zich niet tot het rijden in de manege maar werkt ook daarbuiten door!

Er zijn ook mooie sociale effecten. Mensen komen de deur uit, gaan nieuwe relaties aan.
De wereld wordt een stukje groter. Dat geldt nog meer als ruiters in een groepje rijden.